Teiskon sähköverkot laserkeilataan helikopterilennoilla

30.5.2017 | 13:00 | Uutinen


Teiskossa lentelee parhaillaan vauhdikkaasti ja määrätietoisesti pieni musta helikopteri. Se lentää 70 km/h nopeudella noin 20 metriä sähkölinjojen yläpuolella tarkoituksenaan selvittää sähköverkon johtokatujen raivaustarpeet.

Kopterin alla on laserkeilain, joka lähettää lasersäteitä viuhkana alaspäin. Ne osuvat sähkölinjoihin ja läheisiin puihin ja heijastuvat takaisin. Näin syntyy laserpistepilvi, josta lasketaan oksien ja aluskasvillisuuden etäisyys sähkölinjoista sekä johtokadun leveys.


Lisäksi helikopterissa on kaksi videokameraa, joista toinen kuvaa etuviistoon ja toinen takaviistoon. Niiden avulla voidaan kuvasta varmistaa havaitut raivaustarpeet.

Helikopterissa istuu kolme miestä: Gridjetin lentäjä, Roadscannersin laserkeilausasiantuntija sekä Inspectan edustaja, joka tekee visuaalitarkastusta eli katseella tarkkailee sähkölinjojen poikkeamia, kuten esimerkiksi muuntajien, eristimien sekä muiden komponenttien vaurioita.

Kolmikko lensi jo maanantaina, eikä havainnut kuin kaksi poikkeamaa. He totesivatkin Tampereen Sähköverkon johtokatujen olevan erinomaisessa kunnossa ja hyvin hoidettuja. Laserkeilausraportit tulevat noin viikon kuluttua. Raporttien avulla selviää verkon raivaustarve.


- Ammattilaiset kyllä osaavat arvioida, kuinka paljon havu- ja lehtipuut kasvavat vuosittain ja mitkä osuudet ovat kiireellisimpiä, kertoo Gridjetin toimitusjohtaja Pekka Ristolainen.

Sää on suosinut lentoja eilen ja tänään. Sateella ja myrskyssä helikopterista tehtävä laserkeilaus ei onnistu. Aurinko ei hommaa haittaa.

- Jos huomaamme hevosia linjojen lähellä, niin silloin pitää vähän varoa. Lehmät eivät lennoista häiriinny, eivät vaivaudu edes nousemaan seisomaan. Metsän eläimet kyllä väistyvät nopeasti linjalta, kun helikopteri lähestyy, Ristolainen kuvailee.

Tampereen Sähköverkolla on reilut 300 kilometriä 20 kilovoltin sähkölinjoja Teiskossa.