Naistenlahden 40-vuotias betonipiippu saneerataan

12.5.2017 | 8:00 | Uutinen


Naistenlahden voimalaitoksen betonipiippu (kuvassa oikealla) saneerataan tänä kesänä. Viime kesänä piipun sisään asennettiin uusi sisäpiippu ruostumattomasta teräksestä ja nyt on vuorossa betonikuoren puhdistus, paikkaus ja ruiskubetonointi.

Naistenlahti 2 -voimalaitoksen piippu on rakennettu vuonna 1977. Nyt 40-vuotias, pinnalta rapautunut piippu on ollut monenlaisten säiden ja tuulten armoilla. Piipun korkeus on 90 metriä ja halkaisija kuusi metriä. Sen betonikuori on alaosastaan noin puoli metriä paksu, mutta keskimäärin noin 30-senttinen.

Piipun ympärille aletaan rakentaa telineitä ensi viikolla. Telineiden rakennus koko piipun mitalle onkin iso urakka, sillä se kestää kuukauden – samoin telineiden purkaminen syyskuussa. Telineet jäävät tuulensuojapressujen taakse piiloon.

Piipun hiekkapuhallus tulee aiheuttamaan melua, vaikka tuulensuojapressu toimiikin samalla myös kevyenä äänieristeenä. Hiekkapuhalluksella varmistetaan hyvä tarttumapinta uudelle ruiskubetonoinnille. Hiekkapuhalluksia tehdään vain klo 06-18 välisenä aikana.

Piippuun tullaan valitsemaan sama värisävy kuin nykyisessäkin piipussa.

Tampereen Sähkölaitoksen tilaaman työn tulee tekemään tamperelainen Rappaustekniikka Laurell Oy.

Naistenlahti 1 -voimalaitoksen mustalle, kierteisen näköiselle teräspiipulle ei tehdä mitään tässä yhteydessä. Se on valmistunut vuonna 2000.