Sähköä ei tule

Jos sähköä ei tule, ongelman syy voi olla yksittäisessä laitteessa, sulakkeessa, pienjänniteverkossa tai suurimmillaan jopa valtakunnanverkossa.

Yksittäinen sähkölaite

 

Jos jokin yksittäinen sähkölaite lakkaa toimimasta, tarkista ensin, että laite itse ei ole rikki. Kokeile myös, onko vika kenties pistorasiassa kokeilemalla siihen jonkun toisen laitteen toimivuutta.

 

Tämän jälkeen tarkista, onko sulake palanut. Muista tarkistaa myös pääsulakkeet. Jos sähkölaitteen viallisuus on aiheuttanut varokkeen palamisen, huollata laite asiantuntevassa sähköliikkeessä tai poista se käytöstä.

 

Palanut sulake


Sulakkeen palaminen voi olla syynä koko kodin pimenemiseen. Jos varokkeen vaihtaminen ei auta, vika voi olla myös laajempi. Tarkista ennen jakeluyhtiöön soittamista, onko naapurillasi sähköt.

 

Alueellinen sähkökatko

 
Jos sähkökatko on laaja-alainen, tuhannet asiakkaat saattavat soittaa samaan aikaan vikapäivystykseen. Älä hätäänny, vaikka numero on varattu.

Sähköyhtiöiden valvomoissa seurataan sähköverkon syöttötilannetta vuorokauden ympäri ja käytönvalvontajärjestelmät saavat verkkovioista heti tiedon. Todennäköisesti sinunkin katkostasi ollaan jo tietoisia. Laajoista katkoista ja niiden arvioidusta kestosta tiedotetaan yleensä paikallisradioissa.

 

Kytke sähkölaitteet pois päältä

 

Sähkölaitteet voi suosiolla katkon alettua laittaa pois päältä, ne eivät sen aikana kuitenkaan toimi.

 

Kun sähköt palautuvat, älä kytke niitä kaikkia takaisin verkkoon. Äkillinen kuormituspiikki saattaa katkaista sähköt uudestaan. Esimerkiksi lämpöpatterit on hyvä laittaa päälle yksi kerrallaan ja pitää pieni tauko aina välissä. Sähkösaunan kiuaskin on erittäin suuri yksittäinen kuormittaja.

 

Väännä pesukoneiden hanat varmuuden vuoksi kiinni. Älä hamstraa vettä. Suomessa käytetty yläsäiliöjärjestelmä takaa riittävän vedenpaineen normaalikäytössä useiksi tunneiksi.

 

Muista sähköturvallisuus


Jos tiedossasi on jokin akuutti vaaratilanne, soita hälytyskeskukseen. Älä missään nimessä mene omin päin esimerkiksi sahaamaan sähköjohdolle kaatunutta puuta. Älä ylipäätään tee mitään sellaista, missä sähköturvallisuus voi vaarantua.

 

Nollavika

 
Jos kotonasi huomaat sähkölaitteiden toimivan oudosti tai valojen palavan normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, syynä saattaa olla ns. nollajohtimen katkeaminen.

 
Tämän vuoksi kotiisi tuleva 400 V kolmivaihejännite jakautuu epätasaisesti niin, että joihinkin laitteisiin tulee yli- ja joihinkin alijännitettä. Tämä voi aiheuttaa laitevaurioita.

 
Nollajohtimen katkeamisella voi olla myös vakavampia vaikutuksia. Iäkkäämmissä taloissa suko-pistorasioiden maadoitusliuskat on kytketty nollajohtimiin. Jos nollavika on talon sisällä, maadoitus ei enää toimi ja sähkövirta joutuu etsimään vaihtoehtoisen reitin. Pistorasioihin kytketyt metallikuoriset sähkölaitteet ovat sähkövirralle otollinen kohde, ja laite muuttuu jännitteiseksi. Tämä voi aiheuttaa tulipalo- tai pahimmillaan hengenvaaran.

 
Mikäli epäilet nollavikaa, irrota sähkölaite verkosta ja ota heti yhteys sähköyhtiöösi.

 

 

Lähde: Energiateollisuus ry.