Varaudu ukkoseen

Salaman iskua taloon ei voi estää, mutta sen vaikutus voidaan neutraloida.
Voimakkain ukkoskausi alkaa Suomessa toukokuun loppupuolella ja kestää elokuun puoliväliin. Helteellä ukkosen todennäköisyys kasvaa.

Salama iskee tavallisesti korkeisiin paikkoihin, kuten torneihin, sähköjohtoihin ja puihin. Myös savupiippu ja sen sähköä hyvin johtava noki ovat salaman todennäköisiä iskupaikkoja. Ukkossäällä ei pitäisi tehdä tulta takkaan eikä käyttää sähkölaitteita.
 
Salama.jpg
 
Salaman iskua taloon ei voi estää, mutta sen vaikutus voidaan neutraloida johdattamalla ukkosenjohdattimen avulla salaman sähkövirta maahan. "Salamasiepparista", televisioantennista tai savupiippuun varta vasten kiinnitetystä metallipiikistä, viedään johtimet räystäitä ja nurkkia pitkin maahan. Talon ympäri kaivettavalla rengasmaisella johtimella voidaan estää talon lähelle iskevän salaman virran johtuminen talon alle. Asianmukaisesti maadoitettu peltikatto suojaa sisätiloja hyvin salamoilta.
 
Sisällä suoraa salamaniskua huomattavasti suurempi vaara on epäsuora isku, eli varsinaisen iskun aiheuttama ylijännite. Se voi aiheuttaa helposti vikoja sähkölaitteisiin, mutta myös henkilövahinkoriskien takia kannattaa ukonilmalla olla kotonakin varovainen.
 
Ylijännitepiikkien vuoksi kannattaa sähkölaitteet ukkosilmalla ottaa pois seinästä. Muista myös tele- ja antennikaapelit. Rakennuksen hyvän maadoittamisen lisäksi jännitepiikkejä vastaan voi suojautua pistorasioihin asennettavin ylijännitesuojin.
Tietokoneiden häiriösuoja perustuu hyvään maadoitukseen, eli ne tulee aina kytkeä maadoitettuun pistorasiaan.
 
Yritysten tietokonejärjestelmät suojataan yleensä katkeamattoman sähkönsyötön takaavalla UPS-laitteistolla (Uninterruptible Power System). Se syöttää järjestelmään sähköä lyhyiden katkosten ajan sekä suodattaa verkkojännitteestä häiriöitä pois.
 
Sulje ikkunat ja ovet tai pysyttele pois niiden läheisyydestä. Karta myös vesilämpöpattereita, koska ne ovat ukkoselle hyviä maadoituskohteita. Jos ukkonen iskee taloon, se valitsee kohteekseen korkeimman kohdan eli yleensä savupiipun. Sen sisältämä noki johtaa sähköä, joten vältä myös tulisijojen läheisyyttä.
 
Jos lankapuhelin soi ukkosilmalla, vastaa vasta toisen toisen soiton jälkeen, koska ylijännite saattaa aiheuttaa puhelimen pirinän.
 
Jos salamointi yltyy todella kovaksi, turvallisin paikka on auto. Jos salama iskee, se purkautuu auton metallikoria pitkin renkaista maahan.
Neuvoja ukkossuojauksesta antavat sähköalan liikkeet, sähköurakoitsijat ja paloviranomaiset.