Viihde-elektroniikka

Kun hankit television, tarkista sen teho (W)


Plasmatelevision käytönaikainen kulutus on suurempi ja LCD:n pienempi kuin vastaavan kokoisen kuvaputkitelevision.

 

Suosi kannettavaa tietokonetta


Valitse kannettava tietokone, sillä se kuluttaa vain 10-20 % siitä, mitä pöytäkone. Litteä pöytäkonenäyttö kuluttaa kaksi kertaa vähemmän sähköä kuin kuvaputkinäyttö.
 
 
eivoinukkua.jpg

Katkaise laitteista virta yöksi


Katkaise virta - myös valmiustila - viihde-elektroniikkalaitteista silloin, kun et niitä käytä. Valmiustilassa oleva laite voi kuluttaa jopa saman verran energiaa kuin laitteen jatkuva käyttö. Ota kuitenkin huomioon, että joissakin laitteissa virran katkaiseminen mitätöi muistiasetukset. 

 

Viihde-elektroniikka syö valmiustilassakin sähköä


Suuri osa televisioiden, tietokoneiden ja muun viihde-elektroniikan sähkönkulutuksesta syntyy, kun laitteet ovat valmiustilassa - moni laite kuluttaakin käyttöikänsä aikana enemmän sähköä valmiustilassa kuin varsinaisessa käytössä.

  • Sulje virta TV:stä, digiboksista, tietokoneesta, modeemista ja muista vastaavista laitteista, kun et käytä niitä.
  • Käyttämällä virtakytkimellä varustettua jatkojohtoa se käy helposti, ja saat myös esimerkiksi tietokoneiden muuntajat sammutettua. 
  • Kun olet valitsemassa uutta laitetta, ota huomioon sen energiatehokkuus. Osta energiatehokkuudeltaan parasta A-luokkaa ja tutustu energiamerkkeihin hankkiessasi uusia laitteita - siten varmistat, että säästöä syntyy myös tulevaisuudessa.
  • Älä jätä laitteita valmiustilaan eli stand by -asentoon. Laitteiden valmiustila vie helposti noin 10 % sähkön kokonaiskulutuksesta.

 

Jatkojohdolla useampi laite hallintaan samalla kertaa


Hanki jatkojohto, jossa on useampi pistorasia ja katkaisin – voit sammuttaa useita laitteita kerralla.