Liesi, uuni ja mikro

Muista keittoastian oikea koko


Käytä lieden levyjen kokoisia keittoastioita. Parhaat padat, pannut ja kattilat ovat paksupohjaisia.

 

Käytä kantta


Käytä aina kantta ja pidä levyt sekä keittoastioiden pohjat puhtaina.
Älä pidä liesituuletinta turhaan päällä. Vaikka tuuletin sinänsä ei kuluta paljon energiaa, sen kautta virtaa ulos lämpöä.

 magneettikokki.png

Hyödynnä jälkilämpö


Levyn teho kannattaa kääntää pienemmälle heti, kun ruoka alkaa kiehua. Ruoka hautuu kypsäksi miedolla lämmöllä, kannen alla. Esimerkiksi hiutalepuuro kypsyy nopeasti, kun kiehautat veden, lisäät hiutaleet, sammutat levyn ja annat puuron kypsyä jälkilämmössä.

 

Hyödynnä esilämpö


Monet ruuat voit laittaa jo kylmään uuniin, jolloin alkulämmitysenergiakin tulee hyödyksi. Käytä uuniruokien valmistuksessa paistopussia tai kannellista astiaa. Näin säästyy energiaa ja uunikin pysyy puhtaana. Uuni kannattaa myös sammuttaa hyvissä ajoin ja jättää ruoka kypsymään jälkilämpöön. Uunin kuumentaminen kuluttaa energiaa enemmän kuin kuumana pitäminen. Siksi kannattaa leipoa tai laittaa ruokaa kerralla enemmän ja leipomisen jälkeen laittaa ruoka muhimaan valmiiksi lämpimään uuniin.

 

Suosi mikroaaltouunia


Mikro on nopea ja energiataloudellinen vaihtoehto uunille varsinkin 1 - 2 hengen ruoka-annosten kypsentämisessä. Valmiin ruuan kuumentamisessa se on nopeampi ja energiataloudellisempi kuin liesi. Myös pienlaitteet, kuten veden- ja kahvinkeittimet, pienoisgrillit ja paahtimet ovat taloudellisia ja usein myös nopeampia vaihtoehtoja lieden levyille ja uunille.

 

Hyödynnä kiertoilmauunin edut


Kiertoilmauuni on taloudellisempi kuin ylä-alalämpöuuni. Kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää. Lisäksi siinä valitaan 20 astetta alhaisempi lämpötila kuin ylä-alalämpöuunissa. Kiertoilmauunissa voi paistaa 2 - 3 pellillistä kerralla.