Suositellut sisälämpötilat

 

 

  • asuin- ja toimistohuoneissa 20–22 ºC
  • makuuhuoneessa 18–21 °C
  • myymälöissä, työhuoneissa ja teollisuustiloissa 18 ºC
  • autotalleissa 5–12 °C:een
  • lämpimissä varastoissa 12 ºC
  • kerrostalojen porrashuoneissa 17–18 °C

 

Auton lämmitys

 
Auton esilämmitykseen riittää 1/2-2 tuntia pakkasasteista riippuen. Auton puolipeite estää ikkunoiden jäätymisen.
 
 

audimies_2.png

Lämmitys ja ilmanvaihto

Hyvä sisäilma on terveydelle tärkeä ja lisää asumisviihtyvyyttä. Se myös pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä. Vuotuisesta energiankäytöstä lämmitykseen kuluu rakennuksen iästä riippuen 50 - 75 %.

Säädä lämpötila huoneen käyttötarkoitusta vastaavaksi

 
Talon asukas on avainasemassa vaikuttamassa talon lämmön kulutukseen sekä lämpölaskun suuruuteen. Yhden asteen pudotus huonelämpötilassa vastaa noin viiden prosentin säästöä vuotuisessa energiankulutuksessa. Huonelämpötilat suositellaan säädettäväksi tilojen käyttötarkoituksen mukaisiksi (kts. sivun oikea laita). Sopiva lämpimän käyttöveden lämpötila on 55 astetta. 
 
 
kissatuuletin2.png

Tuuleta nopeasti

ja tehokkaasti

 
Tuuleta nopealla ristivedolla.
Ilma vaihtuu tehokkaasti ja lämpöä
menee mahdollisimman vähän
harakoille.
 
Älä jätä lämmityskautena tuuletus-
ikkunoita auki koko päiväksi.
Vedä paleleviin jalkoihin lämpimät
sukat tai tossut ennen kuin säädät
patteria lämpimämmälle. Pidä
tuulikaapin ovi kiinni talvella.​​​
 
 

Tiivistä ovet ja ikkunat

 

Ennen uuden lämmityskauden alku kannattaa varmistaa, että ovet ja ikkunat ovat tiiviit tarkistamalla ovien ja ikkunoiden tiivisteiden kunto. Huolla myös lämmön talteenottolaitteisto. Varmista, että huonelämpötilat tasaiset ja että porraskäytävissä on sopivat lämpötilat. Keväällä pienennä lämpöpatterien tehoa, vedä verhot sivuun ja anna auringon lämmittää. Sulje sälekaihtimet yöksi ja vedä verhot ikkunoiden eteen. Se vähentää lämmönhukkaa yhden ikkunalasin verran.

 

Säädä lämpötila ja ilmanvaihto pienemmälle lomien ajaksi

 

Alenna lomien ajaksi huonelämpötilaa useilla asteilla ja säädä ilmanvaihto pienemmälle. Voit myös laskea huoneiden lämpötilaa, jos olet koko päivän pois kotoa. Kodinkoneista, valaistuksesta ja ihmisistä tuleva "ilmaislämpö" nostaa huonelämpötilan pian kotiin palattuasi.

 

Jos huoneessa on sekä lattialämmitys että lämpöpatteri, voit laskea lattialämmityksen lämpötilaa reilusti matalalle asumismukavuudesta tinkimättä. Muovimattopäällysteiset lattiat tuntuvat lämpimältä n. 23 °C:ssa ja kivi- ja laattalattiat 24 °C:ssa. Mitä lämpimämpänä lattian pitää, sitä enemmän sähköä kuluu.

 
Jos asunnossa on varaava, puulämmitteinen takka tai leivinuuni, lämmitä sitä paukkupakkasten aikaan – muun lämmittämisen tarve vähenee. Erityisesti sähkölämmitteisessä talossa varaava tulisija vähentää sähkötehon tarvetta. 

 

Valitse edullinen ja tehokas lämmitysmuoto

 
Kaukolämmöstä saat täyden hyödyn, kun lämmitys, lämmin vesi, ilmastointi ja märkätilojen lattialämmitys liitetään kaukolämpöjärjestelmään vesikiertoisina.
Sisälämpötila pysyy miellyttävänä, kun taloissa ja taloyhtiöissä muistetaan säätää kaukolämmitys ulkolämpötilan mukaisesti. Älä siis sijoita sähkölämmittimiä kaukolämmitettyihin tiloihin, vaan säädä kaukolämmitys tehokkaammaksi. Myös lämmityskustannukset pysyvät hallinnassa, kun muistat lämmönsäästön aakkoset. 

 

Huolehdi lämmityslaitteiston kunnosta

 
Hyväkuntoiset lämmityslaitteet takaavat miellyttävän ja tasaisen huonelämpötilan ja sopivan lämpöisen käyttöveden riittävyyden. Laitteiston toimintakunnon voit tarvittaessa varmistaa säännöllisten katselmusten avulla. 

 

Lämmitys- ja LV-järjestelmien tasapainotus ja säätö

 
Lämmitysverkon tasapaino on hyvin toimivan lämmityksen perusta. Epätasapainossa oleva lämmitysverkko aiheuttaa huomattavia huonelämpötilojen vaihteluita koko talossa. Lisäksi se tuhlaa lämpöenergiaa, koska koko talon pattereihin joudutaan syöttämään liian lämmintä vettä.