Suositellut lämpötilat

 
  • Jääkaappi +2-+6oC
  • Vihanneslaatikko tai kylmäkaappi +10 - +14oC
  • Pakastin -18 o
 

 Tiesitkö, että

 
Lämpömittari.pngLämpötila jää-kaapissa vaihtelee eri hyllyillä sekä jääkaapin etu- ja takaosan välillä.
 
Testaa jääkaappisi lämpötilavyöhykkeet. Laita lämpömittari lasilliseen vettä ja lasi jääkaappiin.  

Kylmälaitteet

Hanki sopivan kokoinen ja energiatehokas kylmälaite

 
Käyttötarpeeseen nähden sopivankokoinen laite on edullisin valinta. Energiamerkintöjen vertailu kannattaa aina: A-merkintä tarkoittaa vähiten energiaa kuluttavaa laitetta, G-merkintä energiasyöppöä. Lainaa energiayhtiöltäsi kulutusmittari ja mittaa omien kylmälaitteittesi sähkönkulutus.
 
 

Sijoita kylmälaite oikein

 
Kylmälaite tulee sijoittaa niin, ettei sen vieressä ole lämpöpatteria, liettä, astianpesukonetta tai muuta lämpöä tuottavaa laitetta eikä se joudu alttiiksi auringonpaisteelle.  Laitteen ympärille tulee jättää käyttöohjeen mukainen ilmankiertotila. Työtehoseuran mittausten mukaan kylmälaitteen sähkönkulutus kasvaa jopa 160 %, mikäli ilmankiertoritilät peitetään.
jaakaappi.png

 

Tarkkaile kylmälaitteiden lämpömittareita

 
Sopiva lämpötila jääkaapissa on +5 astetta ja pakastimessa -18 astetta. Liika kylmyys lisää tarpeettomasti energiankulutusta. Esimerkiksi pakastustehoa ei kannata unohtaa päälle tarpeettoman pitkäksi aikaa.  
 
 

Hyödynnä pakasteiden kylmyys

 
Seuraavaksi päiväksi tarkoitettu pakaste kannattaa ottaa edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan, jolloin se luovuttaa sulaessaan kylmyyttä jääkaappiin.
Imuroi kylmälaitteiden tausta kerran vuodessa. Putkistojen ympärille kertynyt pöly lisää kylmälaitteiden energiankulutusta. Imuroi laitteen takana oleva lauhdutin ja kompressori.
 
 

Estä huurteen kertyminen

 
Auki olevista pakkauksista, peittämättömistä ja lämpimistä tuotteista haihtuu kosteutta, joka lisää sähkönkulutusta. Sulje pakkaukset ja käytä tuorekelmua tai kantta astioissa. Kuuma kattila jäähtyy kätevästi kylmävesialtaassa tai talviaikaan pihalla. Pakkaa pakasteet huolellisesti ja jäähdytä niitä jääkaapissa tai edellä mainituilla tavoilla ennen pakastusta. Näin vähennät huurteen kertymistä pakastimeen.
 
 

Sulata pakastin säännöllisesti

 
Pakastimen paksu huurrekerros lisää energiankulutusta. Pakastin on suositeltavaa sulattaa 1 - 2 kertaa vuodessa tai silloin, kun huurrekerros on 1 cm:n paksuinen. Sulattaminen on järkevintä silloin, kun ulkona on pakkasta, jolloin pakasteet voi nostaa pihalle tai parvekkeelle sulatuksen ajaksi. Toinen hyvä sulatusaika on ennen uutta marjojen pakastuskautta, jolloin pakastin on tyhjimmillään.